Zomertrends innovatie - LED's get fysical - Businessmogelijkheden met cobots - Business Process Management - Gezonde kinderijsjes IJsboerke & Damhert

LED’s get fysical!

Iedereen heeft destijds wel eens een training gehad waarbij kegels werden gebruikt om een keerpunt te markeren. Ook vandaag maken ze deel uit van heel wat uithoudingsproeven en trainingsoefeningen. Alleen zijn kegels statisch en laten ze bijgevolg weinig variatie toe: de sporter wéét wat te verwachten. Met die voorspelbaarheid maakt de Direction van Ledsreact radicaal komaf.

De Direction is een digitale kegel die qua uiterlijk wat doet denken aan een drone. Maar achter zijn bedrieglijk eenvoudige uiterlijk huist heel wat slimme technologie: sensoren die de afstand van een sporter kunnen inschatten en hierdoor op het allerlaatste moment één van vier gekleurde LED’s kunnen laten oplichten en met dat signaal de doelrichting van de sporter aangeven. Die onvoorspelbare seingeving verbetert de reactiesnelheid van de sporter, verhoogt diens alertheid en maakt de training meer fun. Bovendien is het een mooi hulpmiddel voor de trainer die even zonder inspiratie zit: het geeft hem veel meer mogelijkheden om dynamische oefeningenpakketten samen te stellen. De Direction werkt ook perfect op kinderniveau, bijvoorbeeld door LED-kleuren aan balkleuren te koppelen, waarna die ballen zo snel mogelijk verzameld moeten worden. Wie verschillende Directions inzet en patronen maakt, kan bovendien oneindig veel combinaties creëren. Zeker omdat er verschillende LED-kleuren en dus meerdere betekenissen mogelijk zijn: het gaat dus niet alleen om richtingen, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde zones of oefeningen die aan een kleur worden gekoppeld.

Het idee van Ledsreact komt van Koen Vercauteren. Hij ging het, met zijn collega Mathias Segers bij de vrijwillige brandweer, aftoetsen bij verschillende sportclubs – waarvan sommige high profile. Zo konden ze het verder finetunen. Wat begon bij een houten plaatje met wat lichtjes evolueerde zo stelselmatig tot de Direction in zijn huidige vorm. Koen: “Wat we met dat alles vooral willen bereiken, is de sportieve motivatie verhogen bij sportclubs, organisaties, gemeentes, scholen … door een onverwacht aspect te integreren in de oefeningen. We stelden vast dat die kegels vaak een pijnpunt vormden: sporters weten perfect welk traject ze moeten afleggen en ook de trainer kan er niet méér uithalen. Met de Direction lukt dat wel. Het device is trouwens niet exclusief voor sportclubs: ook voor kinesisten kan het een mooie aanwinst zijn om oefeningen uit te werken.”


“We willen het device in deze fase gemakkelijk toegankelijk maken voor iedereen”, vult Mathias aan. “Iedereen moet er mee aan de slag kunnen, niet alleen mensen die weten hoe ze pakweg met apps en Bluetooth moeten werken.” Toch is het de bedoeling dat die technologie op termijn wel wordt geïntegreerd. Met dat doel werkt Ledsreact nu samen met het Innovatiecentrum aan een project rond dataverzameling. Concreet willen ze op termijn de Direction inzetten om prestaties van sporters te registreren en door te sturen naar een app, zodat de data raadpleegbaar wordt. Een volgende versie zou ook vanop afstand bediend moeten kunnen worden, maar dat is toekomstmuziek.

“Het Innovatiecentrum heeft ons eigenlijk vanaf de start goed geholpen”, aldus Koen. “Ik heb er mijn idee kunnen aftoetsen – is er markt voor, is het ontwikkelbaar … – en ze hebben ons geadviseerd hoe we ons EU-patent moesten aanvragen. Bijkomend voordeel van het Innovatiecentrum is dat het zo’n groot netwerk heeft dat je bij elk probleem naar de juiste persoon wordt doorverwezen. Ook voor de KMO-groeisubsidie konden we op hen rekenen: die maakte het mogelijk om iemand met specifieke knowhow aan te werven en als bedrijf dus te kunnen groeien.”

Ook plannen voor innovatie? Contacteer het Innovatiecentrum.

Meer cases

Meer info:

Innovatiecentrum Ledsreact
Kim Smets Wevelgem
kim.smets@innovatiecentrum.be www.ledsreact.be
T: 09 276 19 78 mathias@ledsreact.be
M: 0473 64 91 15
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube