Vlaamse kmo verlegt grenzen in Europese parketindustrie

De voorbije twee jaar ontwikkelde de kmo CSP Engineering uit Dessel een nieuwe technologie die automatisch fouten detecteert en corrigeert in parket. Vandaag is deze ontwikkeling onder de naam Par-Fill een feit en staan parketbedrijven uit Europa op de eerste rij om de technologie te testen. CSP Engineering bewijst daarmee dat ook kleine Vlaamse bedrijven grenzen kunnen verleggen door innovatief uit de hoek te komen in hun sector. De ontwikkeling was mogelijk dankzij de subsidie van 40.000 EUR vanuit het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT).

CSP Engineering is sinds 1993 actief in het ontwerp en de bouw van machines. Het bedrijf pakte in het begin een breed gamma aan opdrachten aan. Stilaan begon het zich echter meer en meer te richten op de houtindustrie en finaal zelfs zeer specifiek op de parketindustrie. "Een zeer bewuste keuze die ons toelaat om veel beter de noden in die sector te begrijpen en te vertalen in nieuwe producten", stelt zaakvoerder Jan Peeters. Die strategie legde het bedrijf geen windeieren. Het liet CSP Engineering toe om stilaan een eigen gamma van machines uit te bouwen. Zo heeft CSP Engineering in het verleden al een uniek geïntegreerd systeem ontwikkeld om pakken parket automatisch te meten, labelen, verpakken en stapelen.

Maar hout is een natuurproduct en dat is niet foutvrij. Fouten (knoesten en barsten) worden momenteel manueel opgespoord en opgevuld.  Het vinden en behouden van geschikt personeel voor deze werkpost, vormt bij de meeste parketproducenten een ernstig probleem. Ook het bewaken van de kwaliteit van dit handwerk is in de sector een aandachtspunt.  Diverse Europese parketbedrijven vroegen CSP Engineering naar een oplossing. CSP Engineering nam de handschoen op. 

Voor de ontwikkeling van de machine kon het bedrijf wat extra financiële steun gebruiken en dus klopte Jan Peeters aan bij Kurt Peys, innovatieadviseur bij Innovatiecentrum Antwerpen. Een traject voor het aanvragen van IWT steun voor de uitvoering van een kmo Innovatieproject werd opgestart. Finaal doel: een werkend prototype maken van de machine. Het project werd goed onthaald door de IWT experten en een subsidie van 40 000 EUR werd toegekend. CSP Engineering heeft dat vertrouwen niet beschaamd. De ontwikkeling verliep volgens plan. Het eerste prototype is recent met veel succes voorgesteld aan 20 parketbedrijven uit 5 landen. Ondertussen heeft CSP Engineering nog een bijkomende subsidie van het IWT verworven voor de aanvraag van een Europees octrooi. De Europese markt wacht.

Meer info: 
kurt.peys@innovatiecentrum.be (Innovatieadviseur, Innovatiecentrum Antwerpen,  0479/80 30 08)

Een bezoek aan CSP Engineering (met mogelijkheid tot interview en extra foto’s) is mogelijk mits afspraak. Adres: Stenehei 30/10, 2480 Dessel. Graag een seintje bij interesse (jan.peeters@csp-engineering.be , 014/37 77 52)

Meer nieuws
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube